Consumul de mure – efectele terapeutice

avantaje-terapeutice-mure

Deşi această plantă este cunoscută mai ales datorită fructelor sale cu deosebite valori gustative şi dietetice, frunzele şi ramurile nu sunt cu nimic mai prejos, deoarece posedă excelente valori curative motiv pentru care, este foarte utilizata în domeniul fitoterapiei. Pe lângă consumul obișnuit de mure, veți descoperi ca și frunzele plantei pot fi utilizate.

Mure și frunze de mur

Frunzele de mur conţin taninuri care sunt indicate pentru tratamentul multor afecţiuni. Murul posedă proprietăţi dezinfectante, cicatrizante, antihemoragice, antidiareice şi laxative. Frunzele culese primăvara pot fi folosite în decocturi sau în infuzii împotriva anumitor afecţiuni hemoragice sau digestive. Decoctul din frunze de mur este folosit şi pentru gargară împotriva afecţiunilor gâtului şi ale gurii, cum ar fie faringita, stomatita, gingivita, afte. Decoctul este eficient şi pentru tratamentul cistitei, gutei, a unor afecțiuni ale sistemului urinar sau digestiv. Sub formă de comprese decoctul are rol dezinfectant, opreşte sângerarea, calmează iritaţiile şi favorizează cicatrizarea rănilor. Însă, ca orice tratament, modul de utilizare este specific fiecărei afectiuni si este diferit de la o persoana la alta iar acest mod de utilizare il poate stabili cel mai bine un medic specialist.

Murele au numeroase avantaje din punct de vedere terapeutic. Virtuţile terapeutice ale murelor sunt date de numeroasele principia active pe care le conţin. Sunt sărace în calorii si sunt o sursă importanta de vitamine: provitamina A, vitamine din complexul B, în special B3, B5 şi B9, vitaminele C, E şi K. Murele conţin, de asemenea, elemente esenţiale pentru organism, cum sunt potasiul, magneziul, calciul şi fosforul, dar şi oligoelemente precum fierul, cuprul dar si seleniul.

În mure se afla un bogat conținut de fibre, taninuri si vitamina C. O adevărată colecţie de minerale, vitamine, pigmenţi şi acizi organici, cu efect puternic antioxidant se regăsesc în mure. Trebuie spus, însă, că acestea pot fi asimilate exclusiv din fructul proaspăt şi, într-o măsură ceva mai mică, din cel congelat, nu însă şi din mure preparate termic. Ca atare, pentru a obţine efectele terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fructelor ca atare, preparatele la foc neavând efectele terapeutice scontate.

Alte articole